דיני ירושה – סקירה מקוצרת

דיני הירושה קובעים כי כאשר אדם לא כתב צוואה, עיזבונו יחולק לפי סדר הירושה הטבעי. ירושה לפי דין משמעותה חלוקת מחצית מהעיזבון לבן או בת הזוג ומחצית לילדיו שווה בשווה.

דיני ירושה – סקירה מקוצרת - עורכי דין עקראוי את מזרחי ושות'

כאשר אדם הותיר צוואה תקפה, החלוקה הטבעית אינה מתקיימת ועיזבונו מחולק לפי הכתוב בצוואתו. ישנם מספר סוגי צוואות אשר לגביהם נרחיב בהמשך המאמר.

ירושה רק לאחר מות המוריש

עיקרון יסוד העומד בבסיס ירושות הוא כי מעשה ההורשה יתרחש רק לאחר פטירתו של האדם ולא ניתן לרשת אדם בחייו. יחד עם זאת כל אדם יכול לתת מתנות לקרוביו בכל עת אך אלו גם אם נעשו לקראת מותו אינם מוגדרים כירושה ולא חלים עליהם כללי ירושה בכל הנוגע לחובות המס ושאר הדינים הנוגעים בדבר.

סוגי צו ירושה

על מנת לממש את הירושה יש צורך בקבלת צו שיפוטי מיוחד שמעמדו כפסק דין של בית משפט. צו זה ישתנה לפי מעמד הירושה דהיינו האם קיימת צוואה או לאו.

בהעדר צוואה, יינתן צו ירושה הקובע כי העיזבון יחולק בין היורשים על פי כללי הירושה על פי הדין. כאשר קיימת צוואה, יינתן צו לקיום צוואה וחלוקת עיזבונו של המנוח תיעשה בזיקה להוראות צוואתו כל עוד ההוראות בה חוקיות.

סדר הירושה על פי דין

ירושה על פי דין היא כאמור סדר הירושה בהעדר צוואה תקפה. חוק הירושה מגדיר שלושה מעגלי ירושה בסיסים בעניין דיני משפחה.

  1. במעגל ראשון נמצאים צאצאיו ובן הזוג של הנפטר אשר ירשו אותו עם לכתו לעולם שכולו טוב.
  2. במעגל שני עומדים הורי המנוח והורי הוריו
  3. במעגל השלישי אחים של המוריש אשר גם הם בהעדר יורשים אחרים לפי דין יכולים לרשת אותו.

סוגי צוואה

ישנם מספר סוגי צוואות תקפות לפי חוק הירושה. הסוג הראשון הוא צוואה בכתב יד. סוג צוואה זה צריך להיכתב כולו בכתב ידו של המצווה ויש לחתום בכל עמוד כמו גם לחתום בכל מקום בו יש שינוי, מחיקה, תיקון או תוספת. הסוג השני של צוואה תקפה לפי חוק ירושה הוא של צוואה בעל פה. צוואה מסוג זה מועברת במצב שבו המוריש מצוי על ערש דווי. הצוואה הנפוצה ביותר הינה צוואה בפני עדים הנערכת על ידי עורך דין לענייני ירושה.

ישנה גם צוואה הדדית בה בני הזוג עורכים צוואות יחד ומורישים אחד לשני את הנכסים והכספים השייכים להם. צוואה זו הינה צוואת ראי המשקפת את צוואותיהם.

צוואה הניתנת בפני רשות

צוואה זו הינה צוואה הניתנת בפני גורם רשמי מוסמך כאשר הנפוץ ביותר ביניהם הוא נוטריון. ניתן למסור צוואה זו בפני נוטריון, שופט, רשם לענייני ירושות וחבר בבית דין הרבני. סוג צוואה זו נכתב בכתב ידו של המוריש ואין צורך בנוכחותם של עדים מלבד הגורם המוסמך.

המצווה נדרש להגיש את הצוואה בכתב או לחילופין לומר את הוראותיו בעל פה והגורם המוסמך חוזר על ההוראות ולאחר שהמוריש מאשר זו נחתמת ונכנסת לתקוף.

צוואה הנחתמת בפני עדים

צוואה בעדים היא צורת הצוואה הנפוצה ביותר והיא נותנת את המענה הראוי על מנת להתחקות אחר רצונו של המוריש. צוואה זו נכתבת ונערכת לרוב על ידי עורך דין צוואות וירושות ויכולה להיות גם מופקדת אצל רשם הירושות למשמורת.

צוואה זו צריכה להיחתם בכתב ידו של המוריש בנוכחות שני העדים אשר יצהירו כי אימתו את חתימתו.
דיני ירושה קובעים כי עדים אלו אינם נדרשים לבדוק אם המצווה בדעה צלולה אלא רק לאמת אחריו את חתימתו.

דיני ירושה וסוג החלוקה

חוק הירושה קובע כי בעת עריכת צוואה ניתן לכלול בה את כלל העיזבון או רק את חלקו כאשר שאר העיזבון שלא אוזכר בצוואה יחולק בהתאם לסדר בדין בו זוג של המוריש וילדיו).

ישנם שני סוגי הוראות שניתן להורות בירושה והם הוראה לגבי מנות והוראה לגבי חלקים. ניתן להורות כי יורש מסוים יקבל אחוז מסוים מעיזבון או לחילופין לחלק לפי מנת כלומר יורש מסוים יקבל לדוגמא את העסק ויורש אחר את הבית.

מצבים ייחודיים בהם נדרשת צוואה

ישנם מספר מצבים בהם הצורך בעריכת צוואה גובר על כל שיקול אחר וטוב יעשה המוריש אם ידאג לערוך צוואה עוד בחייו.

  1. כאשר המוריש הינו ערירִיִ כלומר ללא ילדים או בן זוג לפי סדר דין, במצב זה ישנה חשיבות לעריכת צוואה אשר תפרט את סדר הירושה שאם לא כן, לאחר לכתו לעולמו, עזבונו יעבר לטובת המדינה.
  2. כאשר אחד מהיורשים לוקה במגבלה גופנית או נפשית. במקרה זה ישנו צורך הכרחי ודחוף להסדיר את זכויות יורש זה בעיזבון וכיצד ינהגו שאר היורשים בחלקו.
  3. כאשר אחד מהיורשים נמצא בהליכי פשיטת רגל או חובות כספיים.
  4. כאשר מעוניינים כי בן הזוג של היורש לא יקבל דבר מהירושה.

בהתקיים אחד מהמקרים הללו מתעורר צורך לערוך צוואה ולהורות על חלוקת הרכוש באופן בו יבחר המוריש ובמטרה לשמור על הרכוש ורצונו.

התנגדות לצוואה

לפי דיני ירושה, ניתן להגיש התנגדות לצוואה רק לאחר שהוגשה בקשה למתן צו לקיומה. התנגדות לצוואה יכול שתוגש על ידי כל מי שרואה עצמו נפגע מקיומה. את ההתנגדות לצוואה ניתן להגיש תוך התבססות על אחת או יותר מהעילות שצוינו בדני ירושה. ההתנגדות תוגש בתוך 14 ימים ממועד פרסום הצוואה ותועבר לרשם לענייני ירושה אשר יעבירה לבית משפט לענייני משפחה.

סיבות להתנגדות לצוואה

ניתן להתנגד לצוואה עקב פגמים צורניים או פגמים מהותיים שנפלו בה. פגמים צורניים יכולים להיות בדמות אי חתימה על הצוואה או צוואה שאינה נושאת תאריך. פגם צורני יכול להיות גם העדר אימות 2 עדים לחתימתו של המוריש.

פגמים מהותיים בצוואה נוגעים בעיקר לחוסר כשירות לצוות או למעורבות פסולה בעריכתה של מי מהמוטבים המוזכרים בה כגון ילדו של המוריש או בן זוגו. חוסר כשירות לערוך צוואה נוגע למקרים בהם המוריש לא היה במצב המאפשר לו להבחין בטיב צוואתו והוא לא הבין את המשמעויות הנגזרות מהוראותיו.

חשוב לדעת כי בהתאם לסעיף 25 לדיני הירושה בהמ"ש עשוי להכשיר צוואה או הוראות בה גם אם נפלו בה פגמים טכניים במידה ומדובר בפגם שאינו במרכיבי היסוד שנקבעו לכל צוואה בסדרי הדין. הדבר נכון רק במידה המותב המשפטי יסבור שהצוואה למרות הפגמים הצורניים שנפלו בה, אכן משקפת את רצונו הכנה של המוריש.

הדיון המשפטי בהתנגדות לצוואה

במסגרת הדיון המשפטי, בית המשפט יבחן את הטענות העולות בהתנגדות לצוואה ויראה אם יש בהן טעם של ממש ואכן התקיימה אחת מהעילות לפסילת צוואה כגון השפעה בלתי הוגנת או מעורבות בעריכתה. השפעה בלתי הוגנת היא אחת מהטענות הנפוצות העולות בהתנגדות לצוואה כמו גם מעורבות בעריכתה.

בית המשפט בבואו לדון בעילת התנגדות של השפעה בלתי הוגנת בוחן את מידת קיומן של נסיבות שהביאו להשפעה לגיטימית על המוריש לבין נסיבות בהן התקיימה השפעה פסולה בהתאם לדיני ירושה. לגיטימי שאדם יבחר להעניק מירושתו חלק מרכזי למי שטיפל בו בשנות חיוו האחרונות אך עריכת הצוואה צריכה להיעשות ללא מעורבות הנהנים ממנה. לעניין עריכת צוואה, מוזמנים לקרוא את המדריך שכבתי בנושא –המדריך לכתיבת צוואה.

מה קורה כאשר צוואה נפסלת

לאחר שמוגשת התנגדות לקיום צוואה בגין אחת מעילות המוזכרות בחוק, הרשם יעביר את התיק לבית המשפט לענייני משפחה במידה ובית המשפט מוצא כי עילת ההתנגדות מוצדקת בהתאם לדיני הירושה, עשוי הוא לבטל את הצוואה כולה או הוראה מסוימת בה בהתאם לטענות שהועלו. במידה וצוואה תפסל, בית המשפט יורה על חלוקת העיזבון על פי הדין ולחילופין במידה וקיימת צוואה קודמת לגביה אין טענות, צו קיום צוואה הקודמת.

סיכום דיני ירושה

לסיכום, במאמר זה עסקנו בקצרה בנושא דיני צוואות. כפי שציינו לעיל, ישנם ארבעה סוגי צוואות כשהנפוצה שבהן היא צוואה בפני עדים הנערכת על ידי עורך דין צוואות וירושות. במאמר דנו גם בהתנגדות לצוואה, בעילות בגינן ניתן לבטל צוואה וכו'. חשוב לערוך צוואה בפני עורך דין מנוסה ובכך לוודא שרצונו של המוריש ישמר לאחר פטירתו.

סעיף 25 לחוק הירושה קובע כי כאשר מוריש הותיר אחריו צוואה עם פגמים טכניים בית המשפט העוסק בתחום דיני המשפחה רשאי להתגבר על כך ולהכשיר צוואה זו. בחוק הירושה נקבעו כללים נוקשים באשר לכשירות צוואה, בן או בת של המוריש או אחד מהם המבקש לתקוף צוואה צריך לעשות זאת על ידי הגשת התנגדות לצוואה.

עורכי דין המתמחים בתחום

משרד עורכי דין עקראוי מזרחי מתמחה בדיני ירושות וצוואות לרבות עריכת צוואה וייצוג במקרה של התנגדות לה. במידה והנכם זקוקים לליווי משפטי בתחום זה או לעריכת צוואה אנו נסייע לכם לקבל את מלוא המידע הרלוונטי והייצוג המשפטי הנדרש. משרדנו שם דגש על מתן שירותי אישי ללקוחותיו וצבר ניסיון רב בטיפול בצוואות וירושות. ניסיון משרדנו וכן היערכות נכונה לקראת התנגדות לצוואה וגיבוש פתרונות יצירתיים יכול לתת לכם את המענה המשפטי הדרוש לפתרון המצב.

במאמר זה דיברנו על:
המחבר