הסכמי צוואות וירושות

אחד התחומים היחידים בעולם המשפט המתקשרים כנראה לכל אחד ואחת מאיתנו הוא תחום הירושות והצוואות.

הסכמי צוואות וירושות מלווים אותנו ואת קרובינו וכנראה שכל אחד מאיתנו יתקל בתחום זה בשלב כזה או אחר בחייו, מסיבה זו, משרדנו הכין עבורכם מאמר קצר שיסביר את כל מה שאתם צריכים לדעת בנושא מורכב זה.

הסכמי צוואות וירושות - עורכי דין עקראוי את מזרחי ושות'

אז בואו נבין קודם מה זו ירושה?

כל אדם טרם הליכתו לעולם שכולו טוב יכול לבצע הורשה של עיזבונו. הורשת העיזבון תיעשה בהתאם לצוואה ובהעדר הסכם צוואה יחולק הרכוש בהתאם לחוק וסדר דין ירושה. החוק המתווה את חלוקת העיזבון בהיעדר צוואה הוא חוק הירושה.

חוק הירושה למעשה מסדיר את עניין ההורשה של העיזבון כך שהוא יגיע ליורשים החוקיים בהתאם לאמור בחוק. ירושה היא בדיוק אותו העיזבון שמשאיר אחריו מנוח והוא מועבר לאנשים הקרובים אליו (משפחתו הקרובה ככל הנראה בהתאם לנסיבות שונות).

בהתאם לדין, יורשים חוקיים של מנוח הם בן או בת הזוג שהיו לו בעודו בחייו. חלוקת העיזבון תעשה בהתאם לחוק דהיינו מחצית לבן או בת הזוג ומחצית שנייה לילדיו. מוריש ללא ילדים וללא בן זוג, עיזבונו יעבור להוריו ואם הם לא בחיים יועבר הרכוש לידי המדינה.

ומה זו צוואה?

בהסכמי צוואות ירושות חשוב גם להבין מה זו צוואה. צוואה מגיעה מהמילה ציווי והיא מהווה מסמך משפטי שבעצם הכין אותו המנוח והוא כולל את כלל ההוראות לגבי הצורה שבה הוא חושב שיש לבצע את מימוש העיזבון שלו לאחר מותו.

אם אנחנו ניקח את חוק הירושה ונגדיר אותו בתור ברירת המחדל שלנו יצא כי צוואה היא החריג והדרך לעקוף את מה שאמור לקרות לירושה או לעיזבון בהתאם לחוק הירושה.

צוואה בעצם מהווה לא רק מסמך משפטי אלא גם מסמך בעל תכלית עיקרית להגשמת רצון המנוח לאחר מותו. צוואה היא למעשה ראיה לרצונותיו האחרונים של האדם והיא מחזיקה בכל מיני הוראות ברורות בנוגע לאופן עריכתה וכן לצורה בא יש לממשה.

אז מה ההבדל בין ירושה וצוואה?

בעניינים של ירושות, צוואות והסכמי צוואות וירושות חשוב להבין כי אין חשיבות להבדל בין הדברים וזאת מאחר וירושה וצוואה הם מונחים שונים המתקשרים אחד לשני.

אם אנחנו רוצים להגדיר את הדברים במילים פשוטות, צוואה מהווה את הדרך הבטוחה לשלוט בצורה שבא חלוקת העיזבון או הירושה יחולקו בהתאם לרצון של המנוח ולא בהתאם לאף רצון אחר. צו קיום צוואה יינתן לאחר מות המוריש על ידי הרשם לענייני ירושה. הסכם בין יורשים כאשר אין צוואה יכול להיות גם פתרון טוב למקרה בו המנוח לא שיתף כיצד ברצונו להורות על חלוקת רכושו.

אז איך עורכים צוואה בעצם?

בכל מה שקשור לנושא של הסכמי צוואות חשוב להבין שאין דרך אחת נכונה לערוך צוואה. מסיבה זו, נסקור את מגוון הצורות השונות בהן ניתן לערוך צוואות מסוגים שונים וכן ננסה להסביר מה עוד יכול להיכלל בצוואה שאנחנו עורכים.

כשירות

ישנן צורות רבות בישראל בהן ניתן לערוך צוואה אם כי ישנם מספר כללים חשובים שאנו צריכים לשים לב אליהם טרם כתיבת הצוואה.

התנאי הראשון הוא באמת תנאי הכשירות. ידוע כי לא כל אדם כשיר לעריכת צוואה ולכן צוואה שנערכה על ידי אדם שאינו כשיר לא תהיה בעלת תוקף משפטי.

חשוב לוודא כי עורך הצוואה אינו קטין ואינו פסול דין וכן הוא בעל מסוגלות להבין בדיוק את המשמעות העומדות בעניין עריכת הצוואה וההוראות השונות הנובעות ממנה.

גם אם אדם הוא פסול דין עדיין יש לו את היכולת לערוך צוואה כל עוד יש לו את המסוגלות והיכולת להבין את המשמעות שנמצאת מאחורי המילים שהוא כתב.

איסור עריכה לאדם אחר

תנאי נוסף חשוב מאוד הוא איסור עריכת צוואה לאדם אחר. אם אנו ניתן לאדם אחר לבצע עבורנו את הסכמי צוואות וירושות עבורנו אז לאותה צוואה ככל הנראה לא יהיה תוקף משפטי.

הסיבה לכך היא מאחר ומדובר במסמך מחייב משפטי, אינטימי ובעל השפעה רבה ועל מנת לאפשר כי הוא אינו הושפע מאנשים חיצוניים העתידים להנות מן הצוואה המחוקק לא אפשר את עריכת הצוואה לאדם אחר. לכן חשוב לעמוד ולהבין כי עריכת צוואה לאדם אחר אינה אפשרית, אינה לגיטימית וכמובן עתידה לפסול את הצוואה ולגרום לבטלותה ובכך להעביר את חלוקת העיזבון בהתאם לחוק הירושה.

תנאים אסורים בצוואה

תנאי נוסף שאסור להכניס לצוואה והוא עלול להביא לביטולה הוא תנאי השולל את האפשרות לשינוי הצוואה. הסיבה לכך היא מאחר ואנו רוצים כי כלל הצוואות יממשו את רצון המנוח אז תנאי שכזה עלול להעיד על התערבות חיצונית בנוגע לרצונו של המנוח שהשפיע על כתיבת הצוואה ועל כן המחוקק רצה למנוע התערבות שכזו.

הצוואה היא מסמך דינאמי כלומר, כל אדם יכול לבחור לשנות את צוואתו בהתאם לרצונותיו שלו ועל כן הכנסה של הוראות האוסרות שינוי של הצוואה הן יהיו הוראות לא חוקיות אשר עלולות להוביל לפסילת הצוואה עצמה.

מה כותבים בתוך צוואה?

כפי שאנו מבינים, הסכמי צוואות מהווים הסכמים שמטרתם ותכליתם לממש את רצון הנפטר. לכן, אם חשבנו שצוואה מהווה כלי או מסמך משפטי רק לשם חלוקת רכוש כגון מקרקעין, מיטלטלין וכו' הרי שזו טעות. צוואה יכולה גם להכיל את רצונותיו השונים של המוריש גם אם אינם מהווים עניין משפטי גרידא.

אנשים רבים משתמשים בצוואה על מנת להעביר מסר למשפחתם, מסר אחרון ודרישת שלום או ברכה. אחרים בוחרים להשתמש על מנת להעביר בקשה מסוימת של כבוד או כל דבר אחר כגון בקשות לתפילות מיוחדות בימים מיוחדים, כיסא בבית הכנסת שבו נהג להתפלל המנוח ואף בקשות שנראות לנו הזויות כגון איסורים על מכרים מסוימים של המנוח להיכנס לשבעה או להלוויה שלהם. לכל אדם יש את מה שחשוב לו להעביר בתוך הצוואה למשפחתו.

צוואה הדדית הינה צוואה הנערכת על ידי שני בני הזוג יחדיו ותהווה הסכם חלוקת רכושם לאחר שאחד מהם ילך לעולמו. צוואה זו הינה צוואה בפני עדים ותערך על ידי עורך דין לענייני ירושה. עם מות אחד מבני הזוג על פי חוק, יש לפנות לרשם לענייני ירושה על מנת שייתן צו קיום צוואה וכך ניתן יהיה לנהוג על פי צוואה זו.

סיכום הסכמי צוואות וירושות

אז הנכם זקוקים לייעוץ משפטי מוביל בכל הקשור להסכמי צוואות וירושות, משרדנו משרד עו"ד עקראוי את מזרחי ושות' עוסק ומתמחה באופן מקיף ומעמיק בחוק הירושה על כל חלקיו ורבדיו. התנגדות לצוואות, סכסוכי ירושה, עריכת צוואות והסכמי ירושה וכן הגנה על צוואה הם רק חלק מהשירותים המשפטיים השונים שאנו מעניקים לקהל לקוחותינו.

משרדנו מוסמך לספק ולתת שירותי נוטריון וכן בביצוע אימותים שונים על מנת לקבל את התוקף המשפטי הנ"ל.

במהלך שנות העבודה הרבות של משרדנו צברנו כלים רבים שנועדו לעזור לנו לתת לכם לקוחותינו את השירות הטוב ביותר וכל זה לצד מקצועיות שאין שני לה.

בכל שאלה שיש לכם בתחום הירושות והצוואות וכל בעיה משפטית בנושא הנכם מוזמנים ליצור עמנו קשר ואנחנו זמינים לענות לכל שאלה בנושא. מחכים לשמוע ולראותכם משרד עורכי הדין עקראוי את מזרחי ושות', עורך דין צוואות וירושות.

במאמר זה דיברנו על:
המחבר