הסכם ממון מול צוואה

לעיתים, נוצרת התנגשות בין הסכם ממון לצוואה הנובעת ממתן הוראות שונות במסמכים השונים. התנגשות זו לעיתים ברורה כאשר בהסכם ממון חלוקת הרכוש והנכסים נעשית בין בני הזוג ואלו בצוואה מעורבים יורשים נוספים כגון ילדי המנוח וכו'.

כדי להבין טוב יותר כיצד ניתן לפתור מחלוקות כאלו, חיוני לבחון את הוראות החוק והפסיקה במקרים דומים בעזרת עורך דין לענייני צוואות וירושות. משרדנו ממליץ לערוך צוואה לצד הסכם ממון ולא להסתפק רק בעריכת הסכם זה שכן במקרה של מוות הסכם ממון לכשעצמו לא ימנע חלוקת רכוש בין בני זוג.

הסכם ממון מול צוואה - עורכי דין עקראוי את מזרחי ושות'

על פוטנציאל התנגשות בין הסכמי ממון וצוואות

הסכם ממון הוא כאמור חוזה בין בני זוג המסדיר את יחסי הממון שלהם וקובע כיצד יחולק רכושם במקרה של פרידה או גירושין בהתאם לחוק יחסי ממון.

הסכם זה מגדיר איזה נכסים מתוך סך הרכוש של בני הזוג נחשבים ככאלו הנמצאים בבעלות משותפת ואיזה מהם ייחשבו כנכסים בבעלות נפרדת של כל צד לתא המשפחתי.

מנגד, הצוואה היא מסמך משפטי הנוצר על ידי אדם במהלך חייו כדי לציין מי יירש את נכסיו לאחר מותו ובאיזו אופן תעשה חלוקת הרכוש. ככלל, הסכם הממון נועד לטפל בעיקר בחלוקת רכוש בין בני זוג במהלך חייהם במקרה של פרידה או גירושין ואילו צוואה נועדה להסדיר את חלוקת רכוש הנפטר לאחר מותו.

אולם כאשר לאדם יש גם צוואה וגם הסכם ממון עלולות להתעורר שאלות שונות לגבי עדיפות ההוראות הקיימות במסמכים השונים ולאיזה מסמך יש ליתן עדיפות לאחר פטירה בהתאם לחוק הירושה.

כמו שנאמר לעיל, הסכם ממון נעשה לצורך הנעשה במהלך החיים ואילו צוואה מדברת על מה יקרה עם עיזבון לאחר המוות. בנושא מעניין זה הנכם מוזמנים לקרוא מאמר שרשם משרדנו בנושא מה גובר הסכם ממון או צוואה.

הסכם ממון מול צוואה מה ההבדלים?

הסכם ממון וצוואה הם שני מסמכים משפטיים שונים עם מטרות שונות:
הסכם הממון הוא למעשה חוזה /הסכם הנכרת על ידי בני זוג לפני נישואין או לפני שיתוף חיים כגון בני זוג ידועים בציבור. מטרת הסכמי הממון היא להגדיר את הזכויות והחובות של כל צד במקרה של גירושין או פרידה וכן חלוקת הרכוש והנכסים ביניהם.

במדינת ישראל, הסכמים אלו יכולים לכסות מנעד רחב של נושאים כמו חלוקת רכוש וכספים בין הצדדים בתרחיש של פרידה או גירושין, תשלום דמי מזונות בני זוג וכן זכויות ירושה בין בני זוג. בהסכם זה רשאים הצדדים לקבוע את מערכת היחסים ביניהם באופן שירצו.

לעומת זאת, צוואה היא מסמך משפטי המתאר את אופן חלוקת נכסיו ורכושו של הפרט לאחר לכתו לעולם שכולו טוב. צוואה יכולה לכסות מגוון רחב של נושאים, לרבות מינוי מנהל עיזבון, רישום שמות הנהנים מירושת המנוח וציון אופן חלוקת הנכסים בין היורשים השונים.

בעוד הסכם ממון עוסק בחלוקת רכוש בין בני זוג בלבד בעודם בחיים הרי שצוואה עוסקת במתן הוראות הנוגעות לרכוש המנוח לאחר מותו והיא יכולה לכלול גורמים שונים לצד בן הזוג שנותר בחיים או אפילו בלעדיו.

גם ביטול המסמכים מתבצע בצורה שונה כשמדובר בהסכם ממון מול צוואה

אחד ההבדלים העיקריים והמהותיים בין הסכמי ממון וצוואות הוא התהליך לביטול או שינוי מסמכים אלו. בעוד שאדם יכול לשנות את צוואתו בכל עת במהלך חייו ללא אישור מגורם כלשהו הרי שהסכם ממון ניתן לשינוי רק בהסכמה הדדית של שני הצדדים המעורבים והוא דורש אישור בית המשפט.

העובדה שהסכם ממון שייך לשני בני הזוג ולא רק לאחד מהם בשונה מצוואה הרי שלצורך שינוי מסמך זה דרושה הסכמת שני הצדדים.

לסיכום, הסכם ממון מסדיר את ההיבטים הכספיים והרכושיים של בני זוג במקרה של פרידה או גירושין בעוד צוואה קובעת את חלוקת נכסיו ורכושו של אדם לאחר מותו בלבד ויכולה גם לנשל את בן הזוג שנותר בחיים מקבלת ירושה.

בעת התנגשות בין הסכם ממון מול צוואה – איזה מסמך גובר?

על פי חוק הירושה במדינת ישראל, צוואה היא המסמך הבלעדי היכול לפרט את הטיפול ברכושו של אדם לאחר פטירתו בצורה חוקית וברת אכיפה. לפיכך, ניכר כי במקרים של התנגשות בין הסכם ממון לצוואה, תינתן עדיפות לצוואה כמסמך המשפטי המוסמך להסדיר את חלוקת הרכוש בין בני הזוג והיורשים השונים.

צוואה ערוכה כדין וברורה בניסוחה תגבר על הסכם ממון בעת פטירה. מאידך, בהעדר צוואה כלל יחולק עיזבון המנוח בהתאם להוראות הדין כך שבן או בת הזוג שנותרו בחיים יירשו מחצית מעיזבונו ואילו במחצית השנייה יחלקו ייתר היורשים לפי דין.

מה נאמר בחוק יחסי ממון ובחוק הירושה ביחס להתנגשות בין הסכם ממון וצוואה?

חוק יחסי ממון בין בני זוג מתיר לבני זוג במדינת ישראל לחרוג מהוראות הדין בעניין חלוקת הרכוש ביניהם ולקבוע הסדרים משלהם לפי שיקול דעתם.

לעומת זאת, חוק הירושה בישראל אוסר על יחידים להתחייב לירושות עתידיות (מה שנקרא בעגה המשפטית: "ביצוע עסקאות בירושה עתידה ") ומכריז על כל הסכם או התחייבות להורשת רכוש שנעשו מחוץ למסגרת מסמך הצוואה כפסולים מיסודם.

על כן, צוואתו של אדם נשארת המסמך הסמכותי והמחייב לעניין חלוקת נכסיו וממונו אחרי מותו שכן היא משקפת את רצונותיו הסופיים בנושא זה.

כתוצאה מכך, הסכם ממון כמו כל הסכם אחר הכרוך בהעברת רכוש, נכסים וכספים של אדם, אינו יכול להתוות את דרך הטיפול בעיזבונו של אדם או להתחייב להורשה עתידית של נכס מנכסיו ואין לו תוקף משפטי כובל.

בקצרה, הוראות חוק הירושה קובעות כי הוראות צוואה יגברו על הוראות הסכם ממון בהקשר להורשת נכסיו של מי מבני הזוג בעתיד כלומר בעת פטירתו.

הפתרון: לשלב בין צוואה להסכם ממון

לאור הסוגייה האמורה לעיל בדבר התנגשות בין הסכם ממון לצוואה והקשיים העלולים להתעורר כתוצאה מהוראות שונות הנובעות ממסמכים אלו ראוי לערוך הסכם ממון לצד צוואה.

כאשר בני זוג מעוניינים להגדיר בחייהם שתתבצע חלוקת רכוש החורגת מהחלוקה המתוארת בחוק הירושה בעקבות פטירת אחד מהם, יש חשיבות מכרעת לפרט זאת בצוואתו של כל אחד מבני הזוג שכן הצוואות תהיינה המסמך המשפטי הקובע בעניין חלוקת נכסיו של כל אחד מן הצדדים לאחר פטירתו.

פתרון זה יכול לפתור ביעילות את הבעיה המשפטית ולספק לבני הזוג ודאות ושקט נפשי בכל הנוגע לחלוקת רכושם במקרה של פטירת מי מבני הזוג.

בנוסף, בני זוג יכולים לבחור גם בפתרון של יצירת צוואה הדדית, שהיא צוואה משותפת שעליה מסתמכים שני הצדדים המאפשרת להם להסדיר יחד את חלוקת הרכוש במקרה מותם. גישה זו יכולה לספק רמה גבוהה יותר של ודאות ולהבטיח כי רצונותיהם של שני הצדדים יכובדו לאחר מותם.

הסכם ממון מול צוואה – סיכום

בסקירה זו ראינו כי כאשר בוחנים הסכם ממון מול צוואה ניתן להבחין כי מדובר בשני סוגים נפרדים של מסמכים משפטיים כשלכל אחד מהם תכלית משל עצמו.

מטרתו המרכזית של הסכם ממון היא כאמור לקבוע מסגרת משפטית לחלוקת כספים ונכסים במקרה של פרידה או התרת הנישואין בין בני זוג הבוחרים להתקשר זה לזה בקשרי זוגיות או בנישואין. לעומת זאת, צוואה משמשת כמסמך משפטי המתווה כיצד תחולק ירושת הנפטר על פי רצונו והעדפותיו האישיות. הסכם ממון אינו משמש תחליף לצוואה ויש לערוך שני מסמכים נפרדים.

אולם, לעיתים נוצרות מחלוקות משפטיות בנוגע למימוש הצוואה נוכח קיום הוראות מסוימות בהסכם הממון שלכאורה סותרות את בקשות המצווה כפי שנוסחו במסגרת צוואתו. חשוב לדעת כי מבחינת קדימות משפטית, צוואה בדרך כלל מקבלת עדיפות על פני הסכם ממון מכיוון שתפקידה העיקרי הוא לקבוע את חלוקת הנכסים והרכוש לאחר פטירתו של אדם כמסמך משפטי – קשורה ישירות לענייני ירושה.

יחד עם זאת, הניווט במורכבות של הסכמי ממון מול צוואות מצריך שיקול דעת מדוקדק וליווי משפטי מקצועי מטעם עורך דין צוואות וירושות מנוסה.

כדי למנוע מראש התנגשות בין המסמכים הללו, חיוני לוודא שגם הצוואה וגם הסכם הממון שלכם מנוסחים מראש כהלכה, בצורה הוגנת וחוקית ולטובת כל הצדדים המעורבים.

עורך דין צוואות וירושות יכול לסייע במניעת התנגשויות בין צוואה להסכם ממון על ידי עריכת הצוואה באופן ברור, מדויק, מפורט ומקצועי. לעורך דין המתמחה בדיני ירושות ניסיון בטיפול במקרים אלו והוא מנוסה ומקצועי.

בנוסף, עורך דין ירושה מקצועי יעניק ללקוחותיו הדרכה וייעוץ כיצד לשלב נכון את שני המסמכים הללו ולוודא שהם עקביים זה עם זה כדי למנוע מחלוקות אפשריות בעת מימושם.

משרדנו משרד עורכי הדין עקראוי את מזרחי ושות' מתמחה בטיפול בצוואות וירושות לרבות עריכת צוואה וטיפול בכל העניינים הנובעים מנושא זה. טיפול משפטי בצוואות וירושות עלול לעיתים להיות מורכב וסבוך נוכח נסיבות המקרה. ישנה חשיבות רבה לטיפול מקצועי על ידי עורך דין המתמחה בתחום משפטי זה. לכל שאלה השאירו לנו הודעה ונשוב אליכם בהקדם.

במאמר זה דיברנו על:
המחבר