ברית הנישואין נראית לכולם דבר מקסים לפחות כך זה נראה בתחילת הדרך אולם, ניסיונם של עורכי הדין העוסקים בדיני משפחה מלמד כי לא תמיד כך הם פני הדברים. אחד הכלים המשפטיים העשויים להקל על זוגות המגיעים לפרידה והפרת ברית הנישואין מבחירה הוא הסכם ממון עליו חותמים על פי רוב לפני החתונה.
הסכם ממון מגדיר את ההון האישי שכל אחד מבני הזוג מביא עמו למערכת היחסים ומותיר אותו, בהסכמה, כהונו הפרטי של בן הזוג כך שבמצב של פרידה הון זה יישאר של בעליו ורק שלו בהתאם להסכם הממון עליו חתמו בני הזוג. ההסכם מגדיר גם את ההון המשותף שייצברו בני הזוג במהלך שנות חייהם המשותפות אולם, מה קורה במצב בו אחד מבני הזוג הולך לעולמו?
האם גם במקרה של מות אחד מבני הזוג ניתן יהיה לפנות להסכם הממון בכדי לקבל הבנה כיצד לפעול ביחס לרכוש המשותף או שמה יש בהעדר צוואה יחולק העיזבון לפי חוק הירושה וסדר דין יורשים? במאמר זה נדון ונראה מהו המסמך המשפטי הנכון המתייחס לחלוקת רכוש במקרה של מוות כאשר ישנם בני זוג המעורבים בירושה.
מהו מסמך הצוואה
צוואה היא מסמך משפטי המגדיר באופן המפורט ביותר את הונו של אדם, נכסים, כספים נזילים בחשבונות בנק, תוכניות חסכון, קרנות פנסיה, ביטוחים למיניהם, רכבים וכו'.
בנוסף, מסמך הצוואה כולל בתוכו הוראות מפורשות של האדם החתום עליו כיצד ובאיזה אופן לנהל את נכסיו לאחר מותו. צוואה תפרט מי אמור לקבל את תכולת עיזבונו של המנוח וכן ירושה עתידית. הצוואה מציינת באופן מפורש את שמותיו המלאים של כל אחד מהיורשים להם מבקש האדם להוריש את הונו הנצבר.
חוק יחסי ממון בין בני זוג
סעיף 5 לחוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג 1973 עוסק בזכות של בן זוג להליך איזון משאבים כלומר, חלוקה של כלל הרכוש המשותף שצברו יחדיו שני בני זוג במהלך חייהם המשותפים. החוק הנ"ל מתייחס באופן מובהק גם לבני זוג שאינם נשואים אך מוגדרים ידועים בציבור.
בהתאם לחוק יחסי ממון בין בני זוג במקרה של מות אחד מבני הזוג, בן הזוג השני יהיה זכאי למחצית מהונו של בן הזוג שהלך לעולמו. החוק מסייג נכסים שהיו לבן הזוג טרם נכנס בברית נישואין עם בן/בת הזוג לרבות נכסים שקיבל בירושה. החוק גם מזכיר את האופציה שניתן לסייג נכסים עליהם הוסכם מראש בין בני הזוג, נכסים אשר הם אינם חולקים בהם.
אי לכך, הדרך היחידה בה ניתן להגדיר חלוקה שונה מהוראות החוק היא באמצעות עריכת הסכם ממון קדם נישואין.
במקרים מסוימים, בוחרים בני הזוג להגדיר אף את הנכסים שיקבל- בן/בת הזוג במקרה של פטירה ולא רק של פרידה. אולם, החיים הם דינמיים ועשויים להפתיע אותנו ואז עלול להיווצר מצב בו ההוראות המצוינות בהסכם הממון סותרות לחלוטין את ההוראות המצוינות בצוואה שהכין מבעוד מועד בן הזוג המנוח.
התנגשות בין הסכם ממון להוראות הדין בהעדר צוואה
הבעיות מתחילות כשהסכם הממון עוסק גם בנושאים שלאחר פטירת אחד מבני הזוג. ישנם לא מעט מקרים בהם בחרו בני הזוג לרשום בהסכם הממון שכל עוד הם נשואים באושר הנכס בו מתגוררים יחולק ביניהם שווה בשווה.
בבני הזוג לעיתים מציינים בהסכם כי במידה ואחד מהם ילך לעולמו מותיר הוא את מחצית הנכס השייכת לו לבן הזוג שנותר בחיים. הוראה זו הינה הוראה בעייתית שכן על פי הוראות דיני הירושה זכאים יורשיו של המנוח למחצית מרכושו לצד בן או בת הזוג.
דוגמא נוספת להוראה הקיימת בהסכם ממון העלולה ליצור בעיה היא שכל זמן ששני בני הזוג חיים יחדיו, כל אחד מחזיק באופן פרטי ואישי בזכויות שנצברות על שמו ועל שמו בלבד כגון קרן פנסיה, בקרן השתלמות וכו'. מצב זה יתקיים גם במקרה של פרידה וגירושין ולא יתבצע בעניין זה איזון משאבים.
אולם, במידה ואחד מבני הזוג ילך לעולמו בזמן שהם נשואים וחיים יחדיו, יקבל בן הזוג השני את הזכויות בקרנות הפנסיה וההשתלמות של בן הזוג המנוח.
הבעיה בהוראות המתייחסות לפטירה בהסכם ממון בין בני זוג
למעשה, הסכם ממון בו מתוארות הוראות מי מהצדדים לפעולות אשר יעשו ברכושו לאחר מוות מעלה בעיה. היות וצוואה היא המסמך הבלעדי בו ניתן לקבוע כיצד יחולק עיזבון לאחר המוות, לא ניתן לעשות זאת באמצעות הסכם ממון והוראה שכזו לרוב בהסכם זה תהיה חסרת תוקף משפטי.
העניינים מסתבכים יותר כאשר נודע שבן הזוג שערך הסכם ממון ערך בשלב כלשהו של חייו מסמך צוואה הסותר את הוראות הסכם הממון בנושאים שלאחר פטירה. כלומר, בהסכם הממון הוא מוריש זכויות לבן/בת הזוג ובצוואה בחר להוריש זכויות לילדיו ולא לבן/בת הזוג.
במקרים כגון המקרים שתוארו לעיל מתעוררות סוגיות הדורשות התייחסות מקצועית. השאלה הראשונה עליה יש לענות היא האם להסכם ממון כוח משפטי גדול יותר הגובר על מסמך הצוואה או שמא להיפך הוא הנכון? האם הסכם ממון יכול להוות תחליף לצוואה? האם ההוראות המופיעות בהסכם הממון אודות מצבים שלאחר פטירה בעלות תוקף משפטי? האם קיימת חשיבות לתאריך שבו נערך המסמך כלומר, האם המסמך שנערך ונחתם אחרון הוא זה שקובע?
מה גובר על מה הסכם ממון או מסמך צוואה?
לאורך השנים דן בית המשפט העליון בשאלה איזה מסמך תוקפו המשפטי חזק יותר, האם הסכם ממון או צוואה. המסקנה המתבקשת לאור הפסיקות השונות שנתנו במקרים אלו הנה שבית המשפט העליון רואה בבקשתו האחרונה של האדם בנוגע למה ייעשה עם רכושו לאחר שילך לבית עולמו כהוראה המחייבת ביותר.
אדם צריך לקבל החלטות אלה מתוך הבנה מלאה של בחירותיו ומתוך חופש בחירה מלא והוא יכול לשנות את צוואתו מספר פעמים לפני שילך לעולמו. הצוואה האחרונה שנערכה ונחתמה על ידי המנוח היא זו שתקבל תוקף מידי. אי לכך, ניתן להבין שהסכם ממון אינו גובר על מסמך הצוואה.
פסיקות בית המשפט העליון הישראלי במקרים מהסוג הנדון במסגרתו התבררה מחלוקת עקב הוראות סותרות שהופיעו בהסכם ממון מצד אחד ובמסמך צוואה מהצד השני מראות שברוב מוחלט של המקרים נפסק שצוואה גוברת על הסכם ממון.
זאת ועוד, נאמר שהכללתן של הוראות צוואתיות בהסכם ממון הן בניגוד לסעיף 8א' לחוק הירושה. משמעות הדברים היא שבבואכם לערוך הסכם ממון, עליכם לוודא שעורך הדין מכיר את הפסיקות ומודע לכך שאין לכלול בהסכם ממון הוראות צוואתיות כלשהן. במידה והסכם הממון יכלול בכל זאת הוראות צוואתיות דעו כי ברגע האמת לא יהיה להן תוקף משפטי. לעורך דין המטפל במסמכים ישנם הכלים המשפטיים לערוך את שני המסמכים בהתאם לנדרש וכן הוראות חוק הירושה.
הסכם ממון נערך בחיים ועוסק בנעשה חיים ואילו צוואה עוסקת בנעשה לאחר הליכה לעולם שכולו טוב להרחבה מוזמנים לקרוא מאמר של משרדנו הסכם ממון מול צוואה.
כיצד נכון להתנהל
הדרך הבטוחה ביותר להתנהלות אל מול סוגיות מורכבות אלה היא לשכור את שירותיו של עורך דין המתמחה בנושאי הסכמי ממון, ירושות וצוואות. עורך דין המתמחה בנושא משפטי זה ידאג לערוך עבורכם שני מסמכים נפרדים האחד, הסכם ממון המפרט את ההוראות הקשורות לרכוש הפרטי של כל אחד ואחת מכם בנפרד, הוראות אודות הרכוש המשותף שתצברו יחדיו במהלך חייכם המשותפים.
השני, מסמך צוואה הדדית בו הוראות הקשורות אך ורק למצב של פטירת אחד מכם ומי הייתם רוצים שיירש את רכושכם. חשוב מאוד לשים לב שקיים קשר הגיוני בין הוראות הסכם הממון לבין ההוראות המובאות במסמך הצוואה.
סינכרוניזציה טובה בין צוואה והסכם ממון תביא לכך שבבוא העת הדברים יתנהלו בוודאות גדולה מבחינה משפטית דבר שיוביל לתהליכים רגועים, מסודרים ויעילים, ללא וויכוחים מיותרים המייצרים הוצאת אנרגיות רעות וקשיים ברגעים שגם כך אינם פשוטים לאחר פטירתו של אדם קרוב.
משרדנו משרד עורכי דין עקראוי את מזרחי מתמחה בטיפול בירושות וצוואות לרבות עריכת צוואה והתנגדות לצוואה. היערכות נכונה ועריכת הסכם ממון לצד צוואה תסייע למשפחתכם להתנהל נכון עם הרכוש והנכסים שהותרתם. השאירו לנו הודעה ואנו נדאג לשוב אליכם בהקדם.