התנגדות לצוואה עקב אי כשירות רפואית

סיפורי סכסוכי ירושה והתנגדות לצוואה הם אף פעם לא סיפורים נעימים. גם אם לבסוף מצליחים לפתור את הבעיה, המשקעים וההשלכות של התנגדות לצוואה בידי מי מהאחים, עדיין נשארים.

התנגדות לצוואה עקב אי כשירות רפואית - עורכי דין עקראוי את מזרחי ושות'

מה זה אומר בכלל הליך של התנגדות לצוואה? איך זה עובד כשההתנגדות היא מטעמי אי כשירות רפואית? כל הפרטים במאמר הבא.

ירושה – מה זה אומר?

כשמדברים על ירושה, הכוונה בעצם לסכומי כסף גדולים, נכסים פיננסים ונכסי מקרקעין, שהמנוח מוריש לזוכים, כלומר, לאלה שהוא בחר בתור יורשים. ניתן להניח שמדובר בסכומי כסף גדולים מאוד, ולכן, במקרים לא מעטים, יכול להתרחש סכסוך, וזאת ממספר גורמים. במשרד עו"ד עקראוי את מזרחי ושות' יסבירו לכם בדיוק מה הם הגורמים השכיחים לסכסוכי ירושה.

הגורמים לסכסוכי ירושה

הגורמים הנפוצים ביותר הם, חלוקת רכוש בצורה לא שוויונית ומערכת יחסים עכורה בין האחים. אמנם, כל אדם רשאי לחלק את רכושו כרצונו, אך במקרה שהחלוקה אינה מאוזנת באופן מאוד ברור, לא מופרך בכלל שאחד מהאחים שלא קיבלו מספיק, לדעתם, יגיש התנגדות לקיום הצוואה.

יש לציין כי ישנם מקרים שמערכת היחסים מלכתחילה בין האחים לא הייתה אופטימלית, ומספיק ניצוץ של סכסוך קטן כדי לגרום לקרע ומשבר גדול.

הבסיס החוקי לצוואות וירושות

הבסיס החוקי לדיני הצוואות והירושות באופן כללי נמצא בחוק הירושה, מסעיף 26 ועד סעיף 38 מפרט החוק מהן בדיוק העילות, שעל בסיסן ניתן להתנגד למתן צו לקיום צוואה. בין השאר, הגדיר המחוקק מספר עילות, המכונות עילות "קלאסיות", ונוגעות למידת ההסכמה החופשית של המנוח בעת ניסוח הצוואה.

התנגדות לצוואה מטעמי אי כשירות רפואית בהחלט נמצאת ברשימת העילות הקלאסיות. משרד עו"ד עקראוי את מזרחי ושות', מתמחה בין השאר בדיוק בכך, במציאת העילה המתאימה לכם לצורך התנגדות לצוואה.

הלכת חוטים שזורים

בית המשפט העליון בבע"מ 4459/14 פלונית נ' פלוני קבע: " חוטים שונים של עילות שונות – הגם שלא היה בכוחם לבסס עילה עצמאית – יכולים להישזר יחד לרבדים המחזקים ומבססים את מסקנת בית המשפט המחוזי.

ההשפעה הבלתי הוגנת העולה עד כדי שלילת הבחירה החופשית של המצווה הינה מבחן דינאמי ורחב כקשת החיים. בית המשפט המחוזי נעזר בחוטים השונים כדי להגיע לראייה כוללת המשקפת את מלוא התמונה".

הלכה זו מכונה הלכת חוטים שזורים, ולפי משרד עו"ד עקראוי את מזרחי ושות', ההלכה בעצם מאפשרת להשתמש בעילות ונסיבות שונות ביחד, גם אם כל אחת לא עומדת בנפרד, כדי להתנגד לקיום צוואה.

התנגדות לצוואה מטעמי אי כשירות רפואית

סעיף 26 לחוק הירושה קובע כך: "צוואה שנעשתה על ידי קטין או על ידי מי שהוכרז פסול-דין או שנעשתה בשעה שהמצווה לא ידע להבחין בטיבה של צוואה – בטלה". מה זה אומר בעצם?

שמי שנמצא במצב רפואי כלשהו, שמשפיע על שיקול דעתי, אינו יכול לערוך צוואה, ואם ערך צוואה, כנראה שצוואתו תהיה בטלה. זאת אומרת שעל מנת לקיים את הצוואה, יצטרך הזכאי להוכיח שהמצווה כן היה בעל כשירות רפואית בעת כתיבת הצוואה.

חשוב לציין שמדובר בעילה מאוד נפוצה להגשת התנגדויות, ובית המשפט בעצם בודק, עד כמה באמת האדם היה חסר כשירות רפואית, לשם זה, הוא ידרש לחוות דעת רפואיות, המצביעות על מצבו הפיזי, ובעיקר הנפשי, של המצווה בעת ניסוח הצוואה.

השאלה מה היא "כשירות לצוות"?

במקרים מסובכים מעין אלה, השאלה לפי מה קובעים האם האדם אכן הביע את רצונו, ומתי יש פה השפעות חיצוניות. מתי בדיוק הוא לא יודע להבחין בטיבה של הצוואה. בדיוק לשם כך, קבע הנשיא אהרון ברק מספר מבחנים, לבדיקת שאלת הכשירות לצוות:

  • מודעות – בית המשפט בודק האם המנוח אכן הבין שהוא כותב צוואה, האם הוא הבין את הסיטואציה שמתרחשת באותו הזמן, והאם הוא הבין את המקום בו הוא נמצא.
  • הבנת המשמעות – השאלה הגדולה היא לא רק לגבי הבנת הסיטואציה, אלא האם המנוח הבין את המשמעות המשפטית של המצב. כלומר, האם הוא הבין מה ההשלכות של מה שהוא כותב באותו רגע, מה התוקף המשפטי של הצוואה כולה, ושאלות משפטיות נוספות שמשרד עו"ד עקראוי את מזרחי ושות' יכול לפרט לכם עליהן.
  • היקף הרכוש – המבחן האחרון אותו בודק בית המשפט, לפחות בהקשר הזה, הוא מבחן היקף רכושו של המנוח. כלומר, האם המנוח אכן ידע מה היקף הרכוש שלו, האם הוא היה באותו הרגע מודע למי הוא נותן את העיזבון. בקיצור, האם הוא כמו כל אדם רגיל, שמתעסק בענייני הפיננסים והנכסים שלו, ומודע אליהם.

אי כשירות רפואית – דוגמאות

כשמדברים על אי כשירות רפואית, צריך לדעת שישנן הרבה אופציות שיכולות לגרום לאדם להגיע למצב כזה. אם זה העובדה שהוא מכור לאלכוהול, אם זה כמובן התמכרות לסמים. זה יכול להיות גם מצב שהאדם בדיכאון, ואף מוגדר כאדם במצב כזה ולכן מקבל תרופות, שגורמות לו לשינויי מצב רוח.

בסוף, המבחנים מצויים לעיל, והם אלה שקובעים האם האדם אכן היה צלול בדעתו בעת ניסוח הצוואה. גם אם הוא מכור לסמים, אבל נמצא בתקופה טובה, או באותה רגע במצב של צלילות, כנראה שחוות הדעת הרפואית שתוגש תציין זאת, ולכן הוא לא יוכרז כאי כשיר רפואית.

מחלת נפש

לא כל צוואה של אדם עם רקע פסיכיאטרי, ישר נפסלת. המתנגד יצרך להוכיח שבאמת היתה פגיעה ברצון החופשי של המנוח, או ביכולת שלו להבין את טיב הצוואה.

בסוף, יש הבדל מאוד גדול בין מצב נפשי פיזי, לבין כשרות לצוות. גם אדם עם מצב נפשי בעייתי, יכול להיות מוגדר כאדם שיש לו כשרות לצוות, מטעמים שונים, למשל העובדה שבאותו הזמן הוא כן צלול ויכול להיות מודע למעשיו, למצב, ולרכוש שלו.

מה הזמן אותו בוחנים?

חשוב מאוד לדעת שהזמן הנבדק, ביחס לצלילות הדעת של המנוח, והאם הצוואה אכן נכתבה בצלילות הדעת ברף הנדרש, הוא זמן כתיבתה וחתימתה של הצוואה. אם לפני כתיבת הצוואה, או דווקא אחריה, האם היה חסר כשירות, זה לא רלוונטי לעניין הצוואה, במקרה הזה במשרד עו"ד עקראוי את מזרחי ושות', יסבירו לכם בדיוק מה הוא הרגע הקריטי אותו אתם צריכים לבחון.

הבעת התנגדות לצוואה

היורשים, כשאדם נפטר, נדרשים להגיש בקשה להוצאת צו קיום לירושה. מיד לאחר שהוגשה בקשה כזו, רשם הירושות צריך לפרסם את הבקשה בפומבי, וזאת כדי שניתן יהיה לערער על מימוש הצוואה.

החוק מאפשר להגיש התנגדות לפחות שבועיים מהפרסום, ובפועל, בית המשפט יאפשר את ההתנגדות כל עוד לא חולקה הירושה. הגשת ההתנגדות תתקיים במשרדי רשם הירושות.

תפקיד עורך הדין

משרד עורך דין התנגדות לצוואה עקראוי את מזרחי ושות' מומלץ מאוד בעיקר בשל ניסיונו והמקצועיות הרבה המאפיינים אותו. בנוסף, ידעו להסביר לכם שנטל ההוכחה עליכם, בתור מערערים, והיורש הוא המוחזק כיורש כל עוד לא הוכחתם אחרת.

ההתנגדות לקיום הצוואה נובעת בעצם מסעיף 67 לחוק הירושה, והרבה מהערעורים נוגעים באמת לאי כשירותו של המצווה.

כדאי לכם מאוד לדבר שוב עם עורך הדין שלכם לפני הגשת ההתנגדות, על מנת שהוא יוודא שנגעתם בכל הטענות הרלוונטיות, והוספתם את כל המסמכים הנדרשים.

במאמר זה דיברנו על:
המחבר