היערכות נכונה לקראת התנגדות לצוואה

כשמדברים על התנגדות לצוואה, ישר עולה בראשכם המחשבה על סכסוך בין אחים, ריבים, ומשברים משפחתיים. מה זה אומר בכלל התנגדות לצוואה? איך מתכוננים למצב כזה? ומה מקום עורך עדין בכל ההליך?

היערכות נכונה לקראת התנגדות לצוואה - עורכי דין עקראוי את מזרחי ושות'

משרד עו"ד עקראוי את מזרחי ושות' ידעו להסביר לכם בדיוק מה עליכם לעשות לקראת הליך כזה, הניצב לפניכם, תוך הסבר על המושגים העיקריים. כל הפרטים במאמר שלפניכם.

התנגדות לצוואה – מה זה אומר?

התנגדות לצוואה היא הליך, שנובע בעצם מסעיף 67 לחוק הירושה, החוק שמתווה את הדברים המרכזיים בענייני ירושות וצוואות. הליך זה כולל הגשת התנגדות לרשם הירושות, על סמך עילה מהעילות הנזכרות בחוק.

ההתנגדות המוגשת היא בעצם התנגדות לצו קיום צוואה. המחוקק הגדיר את האופציה להתנגד לצו קיום הצוואה, בשל סיבות מסוימות. זה יכול להיות אי כשירות המצווה, המנוח, או סיבות נוספות. בעיקרון, העניין הוא בחינה נוספת של שאלת ההסכמה של המצווה לצוואה.

משרד עו"ד עקראוי את מזרחי ושות' יודעים להגיד בדיוק באלו מצבים כדאי להגיש התנגדות כזאת, ובאילו מצבים לא.

הלכת חוטים שזורים

חוטים שונים של עילות שונות – הגם שלא היה בכוחם לבסס עילה עצמאית – יכולים להישזר יחד לרבדים המחזקים ומבססים את מסקנת בית המשפט המחוזי. ההשפעה הבלתי הוגנת העולה עד כדי שלילת הבחירה החופשית של המצווה הינה מבחן דינאמי ורחב כקשת החיים.

בית המשפט המחוזי נעזר בחוטים השונים כדי להגיע לראייה כוללת המשקפת את מלוא התמונה". דברים אלו נאמרו בבע"מ 4459/14 פלונית נ' פלוני, והם מכונים הלכת חוטים שזורים.

מה זה אומר? זו בעצם אמירה של בית המשפט, שקובע כי גם אם עילה אחת בפני עצמה לא מתקיימת, ואי אפשר רק על בסיסה להתנגד לקיום הצוואה, עדיין ניתן בעזרת אוסף של עילות שונות, לא מושלמות, לבסס התנגדות לקיום הצוואה.

המקור לעילות התנגדות לצוואה – ומה הן?

חוק הירושה, בין הסעיפים 26 ל-38 מפרט את עילות התנגדות לצוואה השונות, שעל בסיסן אפשר להגיש התנגדות לקיום צוואה. יש עילות "קלאסיות", שנוגעות באמת יותר למידת ההסכמה החופשית של המנוח, ויש גם עילות יותר טכניות. בין העילות הקלאסיות ניתן למנות למשל את עילת היעדר הכשירות, השפעה בלתי הוגנות ומעורבות בהכנת הצוואה.

עילת אי כשירות

סעיף 26 לחוק הירושה קובע כי: " צוואה שנעשתה על ידי קטין או על ידי מי שהוכרז פסול-דין או שנעשתה בשעה שהמצווה לא ידע להבחין בטיבה של צוואה – בטלה". כלומר, מי שלא יודע להבין את הצוואה, צוואתו פסולה.

לגבי השאלה מה זה אומר "להבחין בטיבה של צוואה", עמדה הפסיקה על שלושה פרמטרים שעל המצווה לדעת, משרד עו"ד עקראוי את מזרחי ושות' מסבירים שהפרמטרים המרכזיים הם: מודעות של המצווה למצבו, הבנת המשמעות המשפטית, והבנת היקף הרכוש שיש לו, למצווה. בכל הקשור לכשירות רפואית אתם מוזמנים לקרוא מאמר שכתבתי בנושא – התנגדות לצוואה עקב אי כשירות רפואית.

השפעה בלתי הוגנת

לפי סעיף 27 לחוק הירושה, אם לאדם המצווה יש תלות באדם אחר, ואותו זוכה מנצל זאת, כלומר, הוראות הצוואה מושפעות מהעובדה שיש בין המצווה והיורש בצוואה קשר של תלות.

לעילה זו ישנם ארבעה פרמטרים מרכזיים, וביניהם, מה מידת התלות של עורך הצוואה ביורש, האם היורש נתן סיוע לעורך הצוואה, מה הקשר של עורך הצוואה עם אנשים אחרים, אם אין לו הרבה קשרים נוספים, כנראה שמידת התלות שלו ביורש רבה יותר. והפרמטר הרביעי הוא נסיבות עריכת הצוואה, ועד כמה היורש היה מעורב בעריכה.

מעורבות בעריכה

סעיף 35 לחוק הירושה, הוא הסעיף שעוסק בצוואה לבן משפחה או מישהו אחר, כך לפי הפסיקה, שמפרשת את הסעיף שמדבר על צוואה למען עדים. בית משפט בודק עד כמה היתה מעורכות בעריכת הצוואה עצמה. כמובן שלא כל התערבות קטנה תגרום לבית המשפט להכריז על ביטול הצוואה, אלא במקרה שהיורש אכן התערב באופן יסודי, והשפיע על הצוואה בצורה חסרת תום לב באופן מוחלט. מוזמנים לקרוא בהרחבה על עילת המעורבות במאמר – התנגדות לצוואה עקב מעורבות של אדם שסייע בעריכתה.

צוואה סתומה

משרד עו"ד עקראוי את מזרחי ושות', יסבירו לכם, שישנם מקרים שבית המשפט יפסול צוואה בשל חוסר היכולת להבין מה נכתב בצוואה. לא מדובר בהכרח בפסילת כל הצוואה, וגם פסילת חלקים נבחרים ממנה אפשרית. זה בדיוק תפקידו של בית המשפט במקרים כאלה, להחליט מה ניתן להבין מצוואה, ומה לא.

בלי קשר לעילות, איך נערכים להתנגדות לצוואה?

אנשים רבים יודעים שבן משפחתם, או מישהו מחבריהם, הולך למות, בין אם זה בקרוב ובין אם זה, והם אמורים לרשת אותו. באופן כללי, במקרים מעין אלה, כדי לבדוק את המציאות של אותו מנוח, עוד לפני שהוא נפטר.

במקרים רבים, מהעילות שמנינו לעיל, ניתן היה למנוע מצבים מסוימים, אם היורש המקופח היה פועל באופן אחר.

בין השאר, ניתן לאסוף ראיות לקשר פסול בין המנוח לזוכה שבצוואה, או להפך, לאסוף ראיות לגבי הקשר האמתי בין הלקוח שלכם למנוח.

עוד אפשר לבצע הקלטות של שיחות שונות שרלוונטיות לשאלה מי יורש את המנוח. מלבד זאת, ניתן לבדוק את המצווה אצל רופאים ומומחים, ולבקש מהם לכתוב חוות דעת רפואית לגבי מצבו, דבר זה יעזור במיוחד במקרים של ערעור ע לכשירותו הרפואית.

מה עם אפוטרופוס?

כדאי מאוד, במצב שלא ברור עד כמה המצווה מודע למעשיו, לחשוב על הליך מינוי אפוטרופוס. מדובר באדם שידאג לו ולאינטרסים שלו, וימונה על ידי בית המשפט. כך, אם יהיה לו אחד כזה, ניהול הוויכוחים דרכו, יכולים להועיל מאוד לפטרון המצב.

הפעולות שצריך לעשות מיד לאחר הפטירה

מיד כשאתם שומעים שהמצווה נפטר, עליכם לפעול במהירות רבה, פעילות מהירה, כשהזוכה שנכתב בצוואה עדיין לא לגמרי מבין את הסיטואציה, יכולה להיות מאוד משמעותית ולחסוך זמן ומשאבים רבים בעתיד.

מלבד זאת, אפשר כבר להתחיל להצליב את המידע שאתם מקבלים מהעדים ומחברים, מכל אחד. תנסו בעצמכם כבר למצוא גרסאות סותרות בין גורמים שונים. לבסוף, ואת זה משרד עו"ד עקראוי את מזרחי ושות' יודעים לעשות מצוין, עברו על רשימת העילות להתנגדות, וסמנו את העילות שרלוונטיות עבור המצב שלכם.

ראיות נוספות

מלבד גרסאות סותרות של העדים, ודיבוב כלל המעורבים בתיק, נסו למצוא מסמכים נוספים, כמו למשל צוואה נוספת, שאפשר לפרש אותה כהדדית, ושאינה נתונה לשינוי.

או נסו לבדוק אופציה לומר שההוראות בצוואה אינן ברורות כפי שצריך. או הוראות סותרות בצוואות של קרובי משפחה אחרים, כמו בן או בת זוג, בקיצור, כל מסמך אחר שיכול לסייע לכם בהמשך להגשת ההתנגדויות לקיום הצוואה. ניתן לקרוא מאמר שכתבתי בנושא – זכות הירושה של בן זוג.

מה עושה עורך הדין?

למה עורך דין התנגדות לצוואה חשוב בהליך מעין זה? מלבד איסוף החומרים, צריך לדעת מה לטעון, וגם אם לכם זה נראה הגיוני ופשוט, עורכי הדין נמצאים בעולם זה הרבה זמן, ויודעים להגיד בדיוק איזה טענות יכולות להיות רלוונטיות במקרה שלכם, ואלה טענות יידחו על הסף, וחבל להשקיע בבנייתן.

למה כדאי לפנות למשרד עו"ד עקראוי את מזרחי ושות'?

מדובר במשרד עם ניסיון רב בתחום, מקצועי, נגיש, ובעיקר מאוד אמין. בסוף, אתם רוצים לעבוד עם מישהו שיודע את העבודה, ותוכלו לסמוך עליו שייצג את האינטרסים שלכם בצורה הטובה ביותר. וזה בדיוק מה שיעשה המשרד עבורכם.

במאמר זה דיברנו על:
המחבר