סוגי ירושות

לא כולם מצליחים להבין את ההבדלים בין הירושות השונות או יותר נכון את ההבדלים בין הצורה שבה אנשים בוחרים לבצע חלוקת העזבון שלהם.

אנשים רבים בוחרים בדרכים שונות על מנת לחלק הרכוש, בין אם זה דרך חוק הירושה ובין אם זה בכתיבת צוואות מסוגים שונים אשר כל אחת ואחת מן הדרכים הללו היא דרך מקובלת. לכן החלטנו לעשות לכם מעט סדר ולהסביר לכם את ההבדלים השונים בין סוגי הירושות ככה שתקבלו וודאות גדולה יותר. בואו נתחיל.

סוגי ירושות - עורכי דין עקראוי את מזרחי ושות'

ירושה – בואו נגדיר את זה ביחד

לפני שבכלל נתחיל ונדון בסוגי הירושות השונים חשוב להתמקד ולהבין מה זה בכלל ירושה. בעת שאדם נפטר הוא משאיר אחריו את העזבון שלו מה שבמילים פשוטות אפשר להגיד אותו בתור הרכוש שלו, כל דבר שהיה שלו בטרם המוות.

בהתאם לכך, הבן אדם מחליט כיצד יחולק כל העיזבון שלו לכל מי שזכאי לקבל מן העזבון בהתאם לקרבה שלהם אליו או בהתאם להחלטות שביצע על ידי ניסוח צוואה. סוגי הירושות השונים אינם משנים את ההתעסקות עצמה הכרוכה בעיזבון של האדם.

 

חוק הירושה – ההגדרה הראשית

חוק הירושה מגדיר את כל סוגי הירושות וכללי העזבון והצוואה. רק דרכים להגדרת סוגי הירושות, המוגדרים בחוק מהווים הם מסגרת חוקית ונותנים למנוח לקבוע את ההנחיות בעבור בדיוק אותם המקרים שבהם לא יהיה בקרבנו עוד.

החוק מהעת שהו נכתב והתקבל אמנם עבר מעט שינויים אבל עד היום הוא המקור להגדרת סוגי הירושות השונים הקיימים וכן התנאים הנדרשים על מנת לקבל תוקף חוקי.

 

צוואות – מה זה בכלל?

כדי לקבוע לאן יגיע הרכוש שלנו ומה יהיה איתו לאחר המוות לכל אדם יש את האפשרות לבחור בניסוח של צוואה. המטרה של מסמך כמו צוואה זה להחליט לאן ולמי לנתב את הירושה.

ככה אנחנו בעצם נוכל לקבל וודאות על הירושה ונדע בדיוק לאן יגיע הרכוש שלנו בזכות השימוש בכלי או המסמך המשפטי הזה שנקרא צוואה.

מדובר במושג חשוב במיוחד אשר כל אדם רשאי לערוך בעצם וכן להחזיק. בתוך המסך שנקרא צוואה יפרט האדם את מהו העיזבון בעצם, חלוקה של העיזבון עצמו בהתאם לרצונות שלו. לצוואות חוקים משלהם שחשוב לעמוד בהם על מנת שיקבלו את תוקפם החוקי.

אז בואו נגדיר כעת יחדיו את סוגי הירושות השונים הקיימים:

ירושה או צוואה בכתב יד

אז הסוג הראשון הוא בעצם מה שנקרא ירושה בכתב יד. הירושה הזו מהווה צוואה שנכתבת בכתב יד על ידי המנוח טרם מותו. יוכל לעשות זאת כל עוד הוא מעל גיל 18 ובתוך המסמך הוא יכתוב על דף בכתב ידו שלו בלבד את כל הרכוש שלו ובעצם כיצד הוא מעוניין לחלק אותו במידה ולא יהיה איתנו עוד.

הוא יבחר כמה לחלק לכל אדם, למי לחלק ואפילו יוכל להוסיף תנאים מסוימים אשר מגדירים את הגישה אל העזבון עבור הנהנים ממנו.

על מנת שלצוואה זו יהיה תוקף משפטי חשוב לשים לב למספר כללי ברזל: קודם כל אסור בתכלית האיסור שצוואה בכתב יד תהיה מוקלדת או כתובה על ידי אחר. בנוסף ישנה חובה לחתימה וכן תאריך על כל אחד ואחד מן הדפים בצוואה. הצוואה בכתב היד אינה מחייבת עדים והיא כבילה וחוקית ויכולה להוות צוואה לכל דבר ועניין מבלי לצאת מהבית.

ירושה או צוואה בעדים

עוד אחד מסוגי ירושות הקיימים הוא ירושה או צוואה בעצם בעדים. נתחיל מלהסביר את הסיבה לכך ולאחר מכן נעבור להסבר על מהי ירושה בעדים בכלל.

כולנו שמענו או אף ראינו סיפורים על כך שאנשים לא מאמינים כי זו היא צוואתו של אותו האדם ועל פועלים לפסילה של הצוואה ומעבר למצב ברירת המחדל שהוא חוק הירושה. על מנת למנוע את הטענות הללו ישנה אפשרות על ביצוע ועריכת צוואה המוגדרת כצוואה בעדים, כלומר אנשים שעדים לכך שזוהי צוואתו של אותו האדם והוא חתם בפניהם תוך הצהרה כי הוא כשיר לחתום על צוואה זו.

לצוואה בעדים ישנם מספר חוקי ברזל שאסור להפר אותם וזאת על מנת לתת לה את כבילותה ובעצם להוות צוואה חוקית ולגיטימית שאינה ניתנת לערעור. תחילה על העדים להיות מעל גיל 18, אסור להם להיות פסולי דין והחלק החשוב ביותר אסור להם להיות כחלק מן הנהנים בצוואה.

הסיבה לכך היא שאם הם מן הנהנים מן הצוואה תוכל לעלות טענה כי הם השפיעו על החלטותיו של המצווה. סוג ירושה זה יכול להיות הן בכתב יד והן מוקלד ומודפס וחייב להכיל הצהרה מצד שני הצדדים. העדים יצהירו כי הם העדים וזוהי צוואתו של המצווה ומצווה יצהיר כי זהו רצונו.

צוואה בעל פה

מהווה מקרה חריג ולא משהו שניתן להשתמש בו באופן תכוף. מבין סוגי הירושות היא האופציה האחרונה והיא ניתנת למימוש רק במקרה ואין אפשרות אחרת לניסוח של הצוואה על ידי המצווה בדיוק כמו מקרים של ערש דווי לדוגמא או מוגבלויות פיזיות כאלה ואחרות שאינן מאפשרות למצווה לבצע את עריכת הצוואה.

על מנת להוות תוקף חוקי על הצוואה להיות מול שני עדים לפחות בעת אמירת הצוואה, על העדים להיות עדים חוקיים מעל גיל 18 בדיוק כמו בצוואה בעדים כפי שפירטנו קודם. הצוואה הזו מהווה מקרה חריג ואנחנו לא ממליצים בשום פנים ואופן אם לא עומדים בקריטריונים השונים לבצע שימוש בצוואה בעל פה בדיוק מהסיבות הללו.

ברירת המחדל – חוק הירושה

ירושה בהתאם לחוק הירושה היא האפשרות האחרונה לחלוקת העזבון של המנוח והיא מהווה ברירת המחדל העיקרית במידה והמצווה לא משאיר אחריו שום צוואה. כלומר התוקף של החלוקה המוגדרת בחוק הירושה יכנס אך ורק אם לא קיימת צוואה.

החוק מגדיר באופן כללי את כללי החלוקה בהיעדר צוואה כך שמחצית מן העזבון יחולק לבת או בן הזוג של המצווה והחצי השני יועבר לילדים באופן שווה. אם אין ילדים ואין בת זוג עוברים לבחינה אחרת ולענפים אחרים הכוללים את הורי המצווה וכן אחיו ואחיותיו ואם לא ימצא בסופו של דבר יורש חוקי בהתאם לחוק הירושה, העזבון של המנוח יעבור למדינה.

 

סיכום לסוגי ירושות

אז אם אתם מעוניינים לכתוב צוואה ולקבל את הייעוץ המשפטי האיכותי והמוביל ביותר לסוגי ירושות תפנו אלינו למשרד עורך דין צוואות וירושות עקראוי את מזרחי ושות' העוסק ומתמחה באופן המקיף המעמיק ביותר בחוק הירושה. משרדנו עוסק סכסוכי ירושה, עריכת צוואות, התנגדות לצוואות וכמובן עריכת של הסכמי ירושה והגנה על צוואות.

כל אלו מהווים רק כחלק מן השירותים המשפטיים הרבים שאנו יודעים לתת ומשרדנו מוסמך במתן שירות נוטריוני על מנת לספק ולתת את התוקף המשפטי למסמכים השונים. למשרדנו שנות עבודה רות וצבירת ידע וכלים לא מבוטל שעוזרים לנו על מנת לאפשר ללקוחות שלנו את השירות האיכותי והטוב ביותר לצד מקצועיות רבה שאין שני לה. אנחנו מזמינים אתכם לפנות אלינו לכל שאלה בנושא.

במאמר זה דיברנו על:
המחבר