בישראל יש לנו ארבע דרכים לערוך צוואה. אולם, לא תמיד רצונו האחרון והאמיתי של המוריש מתממש. החוק קובע כי במקרים מסוימים – ניתן לפסול צוואה.
בטקסט שלפניכם תוכלו לקרוא, בין השאר, מהו חוק הירושה, מה תפקידו של מנהל עזבון, איך ניתן לפסול צוואה – ולמה חשוב שעורך דין יהיה מעורב בהליך.
מה חוק הירושה ולמה הוא חשוב
חוק הירושה, שנחקק בשנת 1965, מסדיר את הליכי הירושה לאחר פטירתו של אדם. על פי החוק, נכסי הנפטר יחולקו ליורשיו על פי צוואה. במידה ואין צוואה, או שהצוואה נפסלת – בית המשפט יחליט על חלוקת הנכסים.
החוק מזהה מי יכול להיחשב ליורש, ומפרט את סדר עדיפות הירושה. זאת ועוד, הוא מתווה את הנסיבות שבהן ניתן לערער על צוואה וקובע את הדרישות לקבלת תמיכה כספית מהעיזבון. חוק הירושה חשוב, משום שבלעדיו לא הייתה דרך מסודרת לפתור סכסוכי יורשים.
מה קורה אם אתה מת ללא צוואה
במקרה שאדם מת ללא צוואה, מתבצעת חלוקת ירושה בין יורשים פוטנציאליים על פי דין (כלומר על פי חלוקה של בית המשפט).
חלוקת ירושה על פי דין תתקיים על פי חוק הירושה, אותו הכרנו בפסקה הקודמת. כדי לבצע חלוקת הירושה ללא צוואה יש להוציא צו ייעודי – צו ירושה ללא צוואה. בצו הירושה הזה ירשם מי הם יורשי המנוח ומהו חלקם בירושה שלו.
מה תפקידם של מנהלי עזבון
אם הנפטר הותיר אחריו יורשים רבים (למשל, אדם שהתחתן פעמיים) או אם הנפטר הותיר אחריו עיזבון שיהיה קשה לחלק – מנהל עזבון יוכל לעזור לחלק את הירושה באופן שיהיה מקובל על כל הצדדים.
את מנהל העזבון ממנה הנפטר בעת עריכת הצוואה, או היורשים עצמם. מנהלי עזבון יוכלו לעזור גם במקרה שהצוואה נפסלה, ויש צורך בחלוקת הירושה מחדש.
מהי צוואה תקפה ומה הופך אותה לפסולה
באופן הכי בסיסי, צוואה היא מסמך משפטי. בצוואה אדם יכול לפרט מה ייעשה ברכוש שלו לאחר פטירתו. צוואה תהיה תקפה רק אם היא נעשתה בדרך שהוגדרה תחת חוק הירושה.
כדי להבין אם הצוואה תקפה או שניתן (או צריך) לפסול אותה – יש להיוועץ בעורך דין המתמחה בנושא. יש לא מעט דרכים לפסול צוואה. בטקסט שלפניכם נציג כמה מהן.
השפעה בלתי הוגנת: כיצד לזהות אותה בצוואה
דרך אחת להוביל לפסילת צוואה, היא להוכיח כי היא נכתבה תחת השפעה בלתי הוגנת. כאשר אדם אינו מסוגל להביע את רצונותיו האמיתיים והמלאים בשל גורמים חיצוניים, כגון תלות פיזית או נפשית, הדבר נחשב כהשפעה בלתי הוגנת.
למעשה, כל מצב בו אדם עלול להתקשות להפעיל את שיקול הדעת שלו, ומחשבותיהם המקוריות עשויות להשתנות – ייחשב כהשפעה בלתי הוגנת. לא קל להוכיח השפעה בלתי הוגנת, והדבר דורש עדויות מוצקות, ועורך דין ממולח ואסרטיבי.
הונאה וזיוף: ההשלכות המשפטיות של מסמכים מזויפים
עוד דרך להוביל לפסילת צוואה היא על ידי הוכחה כי היא פשוט מזויפת.
מדובר במקרים מאוד נדירים, בהם אדם מושחת ותאב בצע יגיש מסמכים מזויפים על מנת להרוויח ממון שלא ביושר מתוך העזבון.
בדרך כלל, אם נעשה שימוש במסמכים מזויפים – מדובר בזיופים ברמה גבוהה. לכן, כדי לחשוף את התרמית – חייבים להיעזר באנשי מקצוע כמו עורכי דין וחוקרים פרטיים.
ערעור בשל פגמים צוואה: ההליך המשפטי ולמה לצפות
ישנם ליקויים או פגמים בצוואה שאינם ניתנים לתיקון בעיני בית המשפט. נוכחותם של פגמים כאלה מעוררת ספק סביר אם הצוואה היא שיקוף אמיתי של רצונותיו הסופיים של המנוח. ליקויים אלו הם פגמים שבית המשפט אינו יכול לתקן.
דוגמאות לפגמים כאלה, במקרה של צוואה שעליה העידו עדים, כוללות היעדר חתימה של המנוח על הצוואה, או היעדר חתימות של העדים.
לעומת זאת, כאשר מדובר בצוואה בכתב יד, נוכל להביא דוגמאות לפגמים שכאלה במקרה שהצוואה אינה כתובה בכתב ידו של המוריש, או שהיא הכוללת חתימה של מי שאינו המוריש.
מה קורה אם המוריש אינו כשיר נפשית לערוך צוואה
כאשר מוריש סובל מחוסר כשירות נפשית, למשל אם הוא סובל משיטיון (דמנציה) או פגיעה קוגנטיבית אחרת, אין ביכולתו להפעיל שיקול דעת בריא בעריכת צוואתו בהתאם להגדרה החוקית של 'צלילות נפש'.
בתי המשפט בישראל הכירו בעובדה זו במספר פסקי דין, מה שהביא למספר רב של מקרים בהם בתי המשפט לא אישרו את התוקף המשפטי של צוואות שערכו אנשים עם דמנציה.
עם זאת, ישנם כמה מקרים חריגים שבהם למרות הוכחת אי כושרו הנפשי של המוריש, לא הוכח שמצב זה השפיע באופן משמעותי על צלילות הנפש שלהם עד כדי כך שיש להתעלם מרצונם האחרון.
מדוע הקפדה על הנהלים חיונית לצוואה תקפה
הקפדה על הנהלים בכל מה שקשור לעריכת צוואה חיונית לתוקף הצוואה. הסיבה המרכזית לכך היא שישנם פגמים שבית המשפט הגדיר בתור "פגמים מהותיים".
פגמים כאלה, על פי בית המשפט, מובילים לפסילת הצוואה של אדם. אם אתם רוצים שרצונכם האחרון ימולא במלואו – אתם חייבים להקפיד על כל הנהלים והתקנות הרלוונטיים. כדי להבין מה הם אותם הנהלים, כדאי להיוועץ בעו"ד.
כיצד שינויים בצוואה יכולים להשפיע על תוקפה
שינויים בצוואה פותחים פתח לסכסוכי יורשים, משום שבדרך כלל מישהו מרוויח פחות מהנוסח המחודש – והוא רוצה לערער עליו. על פי סעיף 36 לחוק הירושה, מוריש יכול לבטל צוואתו על ידי השמדת וביטול הצוואה המקורית או יצירת צוואה חדשה.
אם אדם מעוניין לערוך שינויים בצוואה קיימת הדבר אפשרי, אך יש להקפיד על מספר שלבים. קודם כל, חשוב לבטל את הצוואה בניסוחה הישן. בנוסף, חשוב לוודא שהצוואה בנוסח החדש שלה נכתבה ונחתמה בהתאם לכל התנאים והתקנות.
כיצד עדים יכולים לתמוך או לערער על תוקף צוואה
צוואה בעדים נעשית, בדרך כלל, בעזרת עורך דין צוואות וירושות. צוואה בעדים, שזה הנוסח המשפטי לצוואה שנערכה בנוכחות עדים, נחשבת לסוג הצוואה הפופולרי ביותר בישראל.
הדבר החשוב ביותר בצוואה בעדים הוא שהצוואה צריכה להיות כתובה, ביד או מודפס, בצורה קריאה או מובנת, והיא צריכה להיעשות מול שני עדים שיכולים לאשר את קיומה של הצוואה.
סעיף 20 לחוק הירושה קובע את היסודות לצוואה מסוג זה: על הצוואה חייב להיות חתום המוריש, בנוסף צריך על הצוואה חתימות של שני עדים (לפחות) והיא צריכה להיות בכתב. אם אין אפילו אחד מהרכיבים האלה, אז זה לא צוואה בפני עדים (או שמדובר בצוואה שיהיה קל מאוד לפסול).
משרד עקראוי את מזרחי ושות'
אם אתם חוששים מפסילת צוואה, מתמודדים אם ניסיון פסילת צוואה וירושה או מנסים להבילה לפסילה של צוואה – עורכי הדין במשרד עקראוי את מזרחי ושות' יוכלו לעזור לכם.
משרד עו"ד עקראוי מזרחי ושות' מתמחה בדיני צוואות וירושות. למשרד ניסיון רב בתחום, ועורכי הדין במשרד סייעו בפתרון לא מעט מקרים מסובכים ועדינים. המטרה של צוות המשרד היא למצוא את הפתרון הטוב ביותר ללקוח.
סיכום
לסיכום, כתיבת וקיום צוואה יכולים להיות עסק מורכב. אם אתם מעורבים בסכסוך יורשים, או שאתם רוצים לנסח צוואה שתמנע סכסוך כזה – חשוב לערב עורך דין בהליך.