שינויים לאחר מות המוריש

זהו, המנוח נפטר, נפתחה הצוואה, וכעת רוצים לקיימה. מה עושים במקרה שרוצים לשנות את הוראות הצוואה לאחר מות המוריש? מה המקור החוקי לתיקונים מעין אלה? מי אחראי על המצב?

שינויים לאחר מות המוריש - עורכי דין עקראוי את מזרחי ושות'

ולמה כדאי לכם להתייעץ עם עורך דין במקרה כזה? ועוד עם משרד עו"ד עקראוי את מזרחי ושות'? כל הפרטים במאמר הבא

המקור החוקי לשינויים

המקור החוקי לשינויים לאחר מות המוריש נמצא בחוק הירושה, המפרט דרך 161 סעיפים את דרכי ההתמודדות עם מצבים שונים שיכולים להתרחש במהלך הניסיונות לקיים צוואה, להתנגד אליה, או בעצם, כל סוגיה הקשורה אליה.

ספציפית לעניין שינויים לאחר מות המוריש, יש את סעיף 70 לחוק הירושה, שקובע כך: "(א) מת יורש אחרי מות המוריש ולפני מתן הצו, או שחל באותה תקופה שינוי אחר, יפרט הצו את הפרטים האמורים בסעיף 69 כמצבם בזמן מתן הצו. (ב) נתמנה מנהל עזבון, יצוין הדבר בצו הירושה או בצו הקיום".

מה זה אומר?

אפשר לראות שסעיף 70א עוסק במצב שהיורש שמופיע בצוואה, נפטר בזמן שבין פטירת המצווה המקורי, לקבלת צו קיום בצוואה שיועדה אליו, או צו ירושה. החוק מדבר בעצם על כל שינוי שמתרחש בשלב זה, כאשר הוא קובע שהצו, יפרט בעצם מה צריך לעשות במקרה כזה, וגם זה על פי החוק, על פי סעיף 69 לחוק. לאחר מכן, סעיף 70ב שאומר שבמידה ומונה מנהל עיזבון לחלוקת עיזבון היורש, יש צורך לכתוב זאת על גבי הצווים.

למה צריך מנהל עיזבון?

אם המוריש נפטר, למה צריך מנהל עיזבון? אפשר פשוט לקיים את הצוואה וזהו? אז כמו שניתן להסיק משורות לעיל, לפעמים הדברים לא עובדים בצורה הכי חלקה שיש. אם זה חילוקי דעות בין אחים, ואם זה מול אנשים אחרים. בכל מקרה, מנהל עיזבון, יהיה תמיד מישהו חיצוני ובלתי תלוי, כך שהאינטרסים להם הוא דואג יהיו אלה של המוריש, המנוח, ולא אינטרסים של אחד מהצדדים. לאחר שכל המחלוקות יוסדרו, אותם נכסים יוחלקו.

מה עושים עם צו הירושה?

במקרה שהמוריש מות, ועדיין לא הוצא צו קיום או צו ירושה, ואז גם היורש מת, השאלה הגדולה היא מה כותבים בצווים? אם מדובר בציון פרטים כללים, אז אין בעיה, שהרי פשוט כותבים את הפרטים הכללים.

למשל בצו ירושה, יציינו את יורשי היורש שהלך לעולמו, יחד עם תעודת הפטירה שלו. אם מדובר בציון פרטים ספציפיים יותר, אז יהיה צורך בציון השמות של יורשי היורש, יחד עם צו ירושה או צו קיום של יורשי היורש.

הסכמים בין היורשים

נשאלת השאלה, עליה יוכל עורך דין ממשרד עו"ד עקראוי את מזרחי ושות', לענות בצורה מדויקת, מה עושים במקרה שהיורשים עצמם כבר הגיעו להסכמות לפני? התשובה היא שהסכמים בין יורשים, אפילו אם הם נחשבים פסקי דין, לא יכולים להיות עילה לשינויים, ולכם גם, לפחות כרגע הם לא יהיו חלק מצו הירושה.

מציאת יורשי היורש

כשהיורש נפטר במצב כזה, אין ספק שמדובר בעניין מורכב, בעיקר גלל קושי טכני, לאתר את היורשים של היורש, ביניהם כאלה שכבר נפטרו בעצמם. דבר זה מביא לעיכובים בהוצאת צו ירושה.

במקרה הזה, מינוי מנהל עיזבון יהיה מאוד שימושי, משום שהוא בעצם ייצג, ואפילו יהיה בעצמו, אחד מיורשי היורש, כך שחלוקת העיזבון תעשה דרכו. בקיצור, לאחר מות המוריש, בכל מקרה כדאי לקחת אליכם את צו קיום הצוואה או צו הירושה, שם יהיו כבר כל הפרטים הנדרשים.

סעיף 69 לחוק הירושה

סעיף 69 פשוט מגדיר את צו הירושה , כשהוא מגדיר שכל אחד מהיורשים, מצוין בשמו, לצד חלקו בעיזבון. מלבד זאת, מגדיר סעיף 69 את צו קיום הצוואה. צו זה בעצם קובע שהצוואה שנכתבה היא ברת תוקף. במשרד עו"ד עקראוי את מזרחי ושות', יגיד לכם שאולי זה נראה מובן מאליו, אך זה לא תמיד כל כך ברור.

השאלה הגדולה

השאלה שניצבת בפני בית משפט היא האם יש צורך בקבלת שני צווים, כלומר, שיהיה צו נפרד שיקבע מי יורשי היורש שנפטר, או שמספיק רק צו אחד במסגרת הבקשה במסגרת למתן צו עיקרי, כמו גם בירור זהות יורשי היורש.
מה תפקידו של סעיף 70(ב)
כפי שכבר פירטנו, מדובר במינוי מנהל עיזבון, כשבת"ע 12440/99 השופט דאז שוחט, אומר שהסעיף הזה מדבר על מצב בו כבר מונה מנהל עיזבון, ואז צו הירושה או צו הקיום, יכולים להמתין עד להחלטה על מינוי מנהל העיזבון, משום שאם זה יקרה, וימונה מנהל עיזבון, תהיה חובה לכתוב זאת בצו עצמו.

את מה צריך שיפרט צו הירושה?

אם אכן מת המוריש, או שהיה כל שינוי אחר באותה התקופה, צו הירושה צריך לפרט את שמות היורשים, את החלק של היורשים בעזבון, בזמן מתן הצו. למה? כי בעצם חל שינוי ולכן צו הקיום של הירושה משתנה. אם העובדות שונות, מדובר בשינוי מהותי ויש צורך להכניסו לצווים עצמם, ובפרט לצו הירושה.

מה קורה במקרה שאחד היורשים נפסל לרשת, ואינו יכול לרשת, האם יופיע בצו?

במקרה כזה, בוודאי שלא. צו הירושה מונה רק את מי שהיה יורש על פי דין, ולכן כל מי שנפסל לרשת כנראה לא יופי בצו.

הגשת הבקשה לעריכת שינויים

שימו לב, שהגשת הבקשה לעריכת שינויים, ניתנת להגשה רק אחרי קבלת צו, שממש יפרט מי הם היורשים של היורש שנפטר. אם אין צורך לקבוע ממש באופן קונקרטי, אז יורשי היורש הזה, יקבלו את היחידה כברירה מצוינת.

מה עושים עם צו ירושה ברבנות?

אם הוגשה בקשה למתן צו ירושה ברבנות, בדרך כלל, בית הדין הרבני, דורש שקודם יוגשו צווים של אלו מהיורשים שכבר נפטרו. רק לאחר הגשת הצווים, יצא צו הירושה של המנוח, המוריש.

מה שכן, אם מגישים את הבקשה לרשם הירושה, אפשר גם ללא צו ירושה לאותו היורש שכבר מת. מה יעשו? ירשמו רק את החלק היחסי של היורש שנפטר, ללא שמות ספציפיים. זה פתרון טוב, לפני ההחלטה על כל היורשים של היורש.

מה עושה עורך דין במצב כזה?

בסוף, עורך דין לענייני צוואות וירושות, יודע לבחון צוואה באופן ביקורתי, ובעיקר יודע לייצג את האינטרסים שלכם בכבוד. מה זה אומר? שאם יש צורך בשינויים אחרי שהמוריש נפטר, הוא ידע בדיוק איזה מסמכים נדרשים. כך גם אם היורש נפטר, יהיה צורך בעזרה נוספת, האירוע בכלל לא נגמר בכך שיש צוואה, נאמר זאת כך.

למה דווקא משרד עו"ד עקראוי את מזרחי ושות'?

אתם הרי מחפשים משרד עורכי דין מקצועי, אמין, ואחד שיש לו ניסיון בתחום. עורך דין צעיר, כמה שהוא פיקח וחכם, לא תמיד ימצא את מקומו בעולם שדורש הרבה ניסיון. משרד עו"ד עקראוי את מזרחי ושות', ידועים בתור משרד אמין ונגיש, מקצועי מאוד, וכמובן אמין מאוד. מדובר בסכומי כסף בסדרי גודל מאוד גדולים, ולכן כדאי לכם לבחור את המשרד הטוב ביותר שיש בנמצא, בדיוק כמו ממשרד עו"ד עקראוי את מזרחי ושות'.

במאמר זה דיברנו על:
המחבר